Кулінарія

5 способів відрізнити гмо продукти від натуральних

Про те, що таке ГМО, сьогодні знають, повинно бути, навіть дитсадківці. Під цією абревіатурою ховаються генно-модифіковані організми. Поняття позначає модифікацію організму з штучно підсадженим чужим геном. Найчастіше, термін ГМО зустрічається в поєднанні з продуктами і рослинами, хоча такими можуть бути і тварини. Метою роботи генетиків стає посилення тих чи інших властивостей організму або додання йому нових властивостей. Наприклад, картопля з геном проліска виявляється стійкою до заморозків. Але як це буде позначатися на її смакових якостях і користь?

Дослідники попереджають – продукти ГМО здатні принести шкоду. Незважаючи на те, що офіційно це твердження досі залишається не доведеним, далеко не всі країни займаються виробництвом таких продуктів. Якщо Китай і США вже давно вирощують овочі з ГМО, то Росія відмовилася від цієї практики. Ви можете вільно купити гектар і засадити його тією ж картоплею, але при цьому вона повинна бути чистою від подібних добавок. В іншому випадку вийде, що ви порушуєте законодавство.

Як можна відрізнити прості продукти від генно-модифікованих?

Саме логічне – відправити на експертизу. Однак вона може не виявити ген, та й коштує така процедура занадто дорого. Є інші способи, з допомогою яких можна уникнути негативного впливу трансгенів на ваш організм.

1. Уважно читайте етикетки товару.

Можна, звичайно, допустити, що етикетки містять недостовірну інформацію, вводять покупця в оману. Але подібні випадки дуже рідкісні – виробнику нерезонно вступати в суперечності я з законом. Тому вони чесно попереджають, що даний продукт містить ГМО. Інша справа, що можна замаскувати відомості. Так, якщо на етикетці та в назві товару вказана приставка «біо», то, швидше за все, без трансгенів тут не обійшлося. Краще не ризикуйте і купуйте ті продукти, на яких написано по-російськи «без ГМО» або по-англійськи «Organic», «100% organic». Всі ці написи означають, що чиста продукція з трансгенної точки зору.

2. Купуйте сезонні продукти.

Погодьтеся, що в звичайних умовах огірки взимку не ростуть. Як правило, в наші магазини вони надходять від зарубіжних виробників. А значить, немає впевненості в тому, що свіжі січневі огірочки не напхані ГМО-добавками. Точно також полуниця, влітку відмінно росте на землі сільгосппризначення або на простої сільської грядці, взимку може опинитися на вашому столі тільки у вигляді варення. Відповідно, якщо вона з’являється на вітрині поза сезону, то, швидше за все, має у своєму складі ГМО.

3. Придивіться, як виглядає продукт.

Садівники і городники знають – який відхід не був забезпечений помідорів чи редисці, вони все одно будуть мати хоча б невеликі вади. Цятки, нерівномірне забарвлення, зіпсований бочок – все це говорить про те, що овочі натуральні. Ті ж помідори, будучи трансгенними, виглядають ідеально – яскраві, соковиті, без жодного дефекту. А значить, вони несуть в собі ті чи інші чужорідні гени, що покращують їх зовнішній вигляд і збереження. До речі, ні один черв’як не буде пробувати на смак яблуко з ГМО, оскільки для комах воно є токсичним.

4. Зверніть увагу на запах і смак

Знавці стверджують, що генно-модифіковані фрукти ніколи не будуть пахнути так само ароматно, як звичайні. Тому, якщо ви їсте красиве стигле яблуко і не відчуваєте витікаючого від нього аромату – є підозра, що ви вживаєте трансгенний продукт. Те ж саме стосується і бананів, які сьогодні вирощується в південних країнах в промислових масштабах і проходять обробку ГМО. Ви напевно помічали, що «парникові помідори, огірки, яблука, редис позбавлені очікуваного насиченого смаку. Вся справа в тому, що добавки, покликані збільшити протидія комах, морозостійкість, термін зберігання тощо, негативно впливають на смак і аромат натуральних продуктів.

5. Дізнайтеся, де зустрічаються добавки ГМО.

Тут простіше сказати, де вони не зустрічаються. За твердженнями експертів, досі не вдається модифікувати білокачанну капусту, тому її можна вживати без остраху. Те ж саме стосується деяких круп – наприклад, гречаної. А от у більшості молочних продуктів, солодощів, борошняних виробах, напівфабрикатах ГМО присутні майже завжди. Варто відмовитися від сухих сумішей, у тому числі, вершків і молока. В майонез, сири і ковбасні вироби також кладуть добавки, що містять ГМО. Запам’ятайте: кукурудза, соя, рапс і бавовна є найпоширенішими модифікованими рослинами. Так що вивчайте склад продукту. Якщо в ньому присутня одна з цих чотирьох назв, то можете бути впевнені, що він трансгенний.

Що ж робити?

Невже від ГМО ніяк не позбутися? Повністю виключити такі продукти зі свого раціону, мабуть, не вийде. Однак ви можете знизити їх вживання. Один з варіантів – придбати ділянку Новоризьким або будь-який інший, а потім вирощувати овочі для свого столу самостійно. Це не так уже й важко, не надто затратно, а користь від такого рішення величезна. Мало того, що ви будете впевнені, що вирощуєте власні продукти без всяких біодобавок – так ще і поправите здоров’я на свіжому повітрі. Якщо в активі є хоча б , то безпечні картопля і морква вам точно забезпечені!